Koczóh úr

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bádogozás

 
 

Az ereszcsatorna

A tető hangsúlyos része az esővizet jól elvezető ereszcsatorna, amely nem csak esztétikai dolog, hanem a ház homlokzatának és a lakás beázásának elkerülését is szolgálja. Az esővíz és a hóolvadék megfelelő elvezetése védi az épület alapozását is a megsüllyedéstől.

Nagy figyelmet fordítok a csatornarendszer megalkotásánál a pontos, megfelelő méretezésre, a kiegészítőkre, a tartozékokra, a szerelhetőségre.

A korszerű
megoldás

Vízszintes bádog csatorna vályú, függőleges bádog lefolyócsatornák, összekötő könyökök, az ereszalját tartó íves kampók, a lefolyót a falhoz erősítő csatornabilincsek, hattyúnyak és a többi.

Szerkezetek nevei


Félkör- és négyszögszelvényű függő bádog ereszcsatorna, lefolyócső, falszegély, falszegély állókorcos, hajlatlemez, oromszegély, kéményszegély, párkányon ülő csatorna, fekvő-, párkányba süllyesztett, béléses és attikacsatorna.

Leggazdaságosabb megoldás


Leginkább elterjedettek a függő bádog ereszcsatornák, mert ezek anyagszükséglete a legkedvezőbb, egyszerű a felszerelésük, karbantartásuk, és a csere is gyorsan elvégezhető. Ez a típus voltaképpen eresz alá szerelt, csatornatartókon nyugvó, vályú alakú rendszer. Az igazán korszerű bádog ereszcsatornák elemekből összecsúsztathatók. Az alumíniumlemezből előállított gyári csatorna a leggazdaságosabb.

Megfelelő lejtés beállítása


Nagyon fontos a megfelelő lejtés beállítása, hogy lefollyon a víz, de ez ne történjék túl gyorsan. Ezért 2-3 %-os lejtést kell elérni a lefolyócső irányában. Az ereszcsatorna méterenként kb. 3 mm-t lejt.

Anyag
féleségek

Széles a választék, megtalálható a ház stílusához, színvilágához illő termék. Bádog, horganyzott acél, cink, natúr és festett alumínium, réz. Különbö színűekből és profilokból (szögletes, félgömbölyű, párkányszerű stb.) lehet választani.

Előírt szabványok
 lemezvastagságokra vonatkozóan:

- alumínium csatorna min. 0,7 mm,
- vörösréz csatorna min. 0,6 mm,
- festett alumínium 0,6 mm,

- horganyzott csatorna min. 0,6 mm,
- titáncink csatorna min. 0,65 mm,
- az ereszcsatorna kötelező peremátmérője legalább 20 mm.

 ereszcsatorna-tartókra vonatkozóan:

- bádogból készült csatornatartókat korrózió ellen védeni kell,
- a
csatorna tartókra szerelt rögzítőfülek, szegecsek anyagának "A" korrózióállósági osztályúnak kell lennie,
-
a tűzihorganyzott csatornatartók teherbírására vonatkozó előírásoknak a legalább 30x5 vagy a 25x6 anyagból hajlított csatornatartók felelnek meg.

 

Referenciamunkák

A képek rákatintással nagyíthatók!

 

VÖRÖSRÉZ CSATORNA CSERE

NATÚR ALUMÍNIUMCSATORNA

 
 

SZÍNES ALUMÍNIUM CSATORNA

SZÍNES ALUMÍNIUM CSATORNA
 
 
 
 
 

CSALÁDIHÁZON VÍZAZINTES CSATORNA LEFOLYÓCSATORNÁKKAL

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz